upper right bubble
ephort logo
contact icon
lower left bubble

Hvilket open source system skal jeg vælge?

Uden programmeringserfaring kan det være svært at vide, hvilket system man skal bygge sin nye idé (webshop, internetservice, forum etc.) på. Her gives et par guidelines, som kan hjælpe med at træffe den rigtige beslutning.

Af Kristian Just Iversen

Uden programmeringserfaring kan det være svært at vide, hvilket system man skal bygge sin nye idé (webshop, internetservice, forum etc.) på.

Overordnet er der to hensyn, der er vigtige at tage

  1. Du skal vælge et system, der ikke begrænser programmøren i hans arbejde.
  2. Hvis nogle af de funktioner, som din idé indeholder, allerede findes i et system, kan der spares programmør timer ved at vælge dette system.

Det endelige valg må blive foretaget hovedsageligt ud fra en afvejning af ovenstående to forhold.

I det følgende gennemgår jeg de tre systemer, som vi beskæftiger os med i ephort.

PrestaShop

PrestaShop er blot et shopsystem. Der kan tilføjes varer, ændres tema, udvikles plugins m.v. Systemet kan bruges, hvis du ønsker at lave en webshop eller præsentation af dine produkter.

Det er meget udbredt og betyder derfor, at det er nemt at integrere med andre systemer (fx betalingsgateway, økonomisystemer og leverandører), da der allerede er udviklet plugins til dette.

WordPress

Udgangspunktet for WordPress var, at det skulle bruges til blogs. Med tiden er det dog gået hen og blevet en base for mange hjemmesider - store som små.

Det benyttes hovedsageligt til profilhjemmesider, men med muligheden for at udvikle plugins kan det teoretisk bruges til alt.

Der findes en stor mængde plugins - mange gratis - til forskellige formål. Fx bookingsystemer, loginsystemer, fora, webshop osv.

WordPress er virkeligt populært, og det er min opfattelse, at specielt mange SEO-eksperter føler sig godt hjemme i systemet.

Laravel

Laravel bruger vi størstedelen af vores tid på.

Laravel er et PHP framework. Det betyder, at det leveres helt tomt - der er intet at se på for øjet som udgangspunkt.

For udvikleren er Laravel dog en stor hjælp, da det indeholder en masse hjælpefunktioner, der er nyttige og sparer tid, når man skal bygge sin hjemmeside.

For specialudviklede hjemmesider vil jeg altid anbefale Laravel. Dette gælder fx specielle programmer (fx automatiserede programmer eller andre online programmer, som behandler noget indhold), portaler osv.

Af andre PHP frameworks findes også CodeIgniter og Symfony blandt mange andre. Hver programmør har sin egen præference, og det er i sidste ende hip som hap - det kan dog være en god ide at vælge et udbredt system, som det er nemt at finde programmører til.

Ren PHP

Det vil stort set aldrig kunne betale sig ikke at vælge et system at bygge sin idé på. Selvom din service er højt specialiseret, vil din programmør have behov for at kunne benytte routes, et template system, cache etc. Disse ting bliver foræret i et PHP framework. Din programmør vil alternativt skulle bruge tid (penge!) på selv at skrive disse funktioner.

Overordnede anbefalinger

Skal din internettjeneste præsentere noget statisk information på en pæn måde, ville jeg vælge WordPress.

Er din internettjeneste et unikt program, der kan noget specielt, så ville jeg anbefale en "tom skal" (fx Laravel).

Er din internettjeneste en webshop, bør du vælge et af de færdigbyggede shopsystemer.

Du kan selv foretage en undersøgelse af, om de funktioner, du skal bruge, findes i forvejen til Laravel, WordPress osv.

Indeholder din tjeneste fx en booking-funktion eller forum-funktion, kan du Google

"laravel booking plugin"

"wordpress booking plugin"

osv.

På den måde kan du selv skabe et overblik uden at skulle røbe noget for andre end Google, hvis du ønsker at hemmeligholde din idé.

23. FEB 2015

Få en uforpligtende snak

Rune Due Møller

Rune Due Møller

Partner og direktør

Du er velkommen til at ringe direkte på +45 21 90 71 75 eller skrive en mail på info@ephort.dk

Du kan også udfylde formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.