upper right bubble
ephort logo
contact icon
lower left bubble

Hvornår er WordPress den rette platform? - Og hvornår er det ikke?

WordPress er et af verdens mest brugte open source systemer, og er den afgørende grund til, at 80% af hjemmesider er lavet i kodesproget PHP. Men hvornår er WordPress den rette platform til jeres webbaserede system, og vigtigst… Hvornår er det ikke den rette platform? Det er vigtigt at vide, inden der vælges en platform, da det ellers kan ende som dyre lærepenge, hvis der vælges det forkerte fundament. Nedenfor vil du derfor kunne læse, hvilke overvejelser du skal gøre dig for at vurdere, om WordPress er passende til dine behov, eller om din løsning bør være et andet framework som fx. Laravel.

Af Mia & Jens

Når WordPress er godt nok

Det er ikke nemt at vælge den rette platform, når man skal begynde et nyt udviklingsprojekt. Man skal vælge en platform, der ikke komplicerer produktet unødvendigt, det skal kunne videreudvikles i mange år, og det gør heller ikke noget, at det er billigt i både indkøb og vedligehold.

Når man vælger en platform til sit udviklingsprojekt, så vælger man et udgangspunkt, man arbejder videre fra. Derfor sætter man i samme øjeblik også nogle begrænsninger og muligheder op for sig selv.

WordPress fungerer til hyldevarer

I dag findes der et væld af standardsystemer, der ligger i forskellige prislejer - alt fra gratis, billigt og til en rimelig licens. Hvis man skal starte en webshop, der sælger børnetøj, er man i gang med Shopify på få minutter. Skal man bruge et system til at håndtere support-henvendelser, så er Zendesk tilsvarende nemt at komme i gang med.

Når kunder henvender sig til os, er det derimod som regel fordi, de skal have udviklet et skræddersyet system. Det kan være et bookingsystem, en beregner, en licensserver, en dokument-editor, en webshop eller lignende.

Fælles for dem er, at det er systemer, der ikke er "hyldevarer". Der findes altså ikke i forvejen et stykke software, der løser problemet på præcis den måde, de ønsker. Dette skyldes ofte, at der er branchespecifikke krav til softwaren, som gør, at standardløsningerne ikke fungerer. Men det kan også bare være, at det er en ny ide, der ikke er blevet lavet før.

Udviklere på kontor

Beslutningsprocessen

Det kan være svært at gennemskue, hvilken platform der er den rette. Derfor hjælper vi altid med at rådgive i sådan en situation, sådan at kunden kommer godt fra start med det rigtige udgangspunkt. Her er der flere faktorer, der er vigtige at kigge på:

Funktionskrav nu og i fremtiden

Hvilke krav og ønsker har kunden til systemet fra dag et? Det er som regel sådan, at systemet er veldefineret til den nære fremtid, men dens funktionskrav om et par år er mere utydelige.

Når man vælger en platform, tager man også nogle beslutninger om, hvor nemt det er at ændre funktionerne over tid, så derfor er det ikke ligemeget, hvilke krav den skal leve op til både i dag og i fremtiden.

De fremtidige krav forbliver i de fleste tilfælde et kvalificeret skøn af naturlige årsager.

Forventet levetid

Alle der har ejet og drevet softwareudvikling ved, at det kræver vedligehold i takt med at softwaren udvikler sig. Det er nemt at få en prototype op at stå og fungere til demonstrationer og de første test-brugere, men systemet skal først for alvor stå sin prøve, når der er mange kunder, meget trafik og højere krav til datasikkerhed, stabilitet og performance.

Den forventede levetid er derfor vigtig at tage med i overvejelserne, når man vælger platform.

En kort levetid kan retfærdiggøre et system, der er nemt at starte op og tweake. Er den forventede levetid lang, vil det ofte betyde, at der skal lægges mere energi og kræfter i opstarten af projektet.

Adgang til tekniske kompetencer

Noget software er skrevet i så uddaterede programmeringssprog eller lavet på en sådan måde, at der ikke er nogle udviklere, der beskæftiger sig med det.

Vælger man software af denne karakter betyder det, at man får svært ved at rekruttere intern og ekstern assistance, når der skal ændres noget i systemet, eller hvis der opstår problemer.

Eksisterende økomiljø

Skal systemet drifte sammen med andre IT-systemer i organisationen, kan det være relevant at se på, hvordan disse skal udveksle information.

De fleste systemer kommunikerer med hinanden på standardiserede protokoller, men det kan alligevel være en hjælp, hvis en platform har integrationer out-of-the-box, mens en anden ikke har.

Hvad kan WordPress bruges til

WordPress er et af de populære standardsystemer, som man kan udvide og tilpasse efter behov.

Mange bruger WordPress som et framework til at lave alt slags webudvikling, men i virkeligheden er WordPress "blot" et CMS framework. Det betyder, at det som udgangspunkt er skabt til, at nogle administratorer og redaktører nemt kan ændre det indhold, som slutkunden ser.

Dette gøres ved at ændre sider, layout, oprette blogartikler og administrere medie-indhold (billeder og videoer).

WordPress kan ligeledes udvides med plugins, og den enorme brugermasse til WordPress gør, at der findes plugins til stort set alle problemer, for eksempel cookie-popups, kontaktformularer, nyhedsbreve, oversættelser og så videre.

Det gør det rigtig oplagt til at styre en virksomheds profilhjemmeside, en foreningshjemmeside, simple sign-up formularer, arkiv med SEO-artikler mv.

Udviklere til møde

Når WordPress ikke er godt nok

Den store fleksibilitet er dog et tveægget sværd.

I WordPress kan alle plugins og temaer nemlig ændre på al funktionalitet i både WordPress og andre plugins. Ligeledes kan opdateringer gennemføres af en administrator ved blot at klikke på en knap.

Derfor ser vi jævnligt, at WordPress installationer er vokset sig for store og svære at vedligeholde. Symptomerne er en langsom hjemmeside med mange fejl.

Problemet er opstået i takt med, at plugins er blevet installeret og små tweaks er lavet for at få siden til at opføre sig som ønsket.

Vores anbefaling er derfor at bruge WordPress, hvis formålet med platformen nu og i fremtiden er, at den skal være et CMS. Har man behov for en skræddersyet booking-platform eller et super hurtigt API til at slå adresseinformation op, så er WordPress ikke den rette løsning - de ændringer der er nødvendige at "påføre" WordPress er simpelthen for langt fra det fundament, WordPress udbyder til, at det bliver en god oplevelse såvel funktionelt som økonomisk.

Øgede krav til specific funktionalitet

Hvis WordPress, Shopify, Stripe, Dinero eller andre standardsystemer falder uden for skiven i forhold til kravene til platformen, så har man heldigvis flere muligheder.

I Ephort arbejder vi rigtig meget med open source frameworket Laravel, men inden for alle programmeringssprog findes der frameworks som for eksempel: Vue.js, .NET, core og Django, der er frameworks med en masse basisfunktionalitet.

Det betyder, at der stadig er en masse funktionalitet, man ikke behøver at genopfinde såsom brugerhåndtering, notifikationsystem, databaseforbindelser, automatiske tests, server-drift og så videre.

Det gør webudvikling og API udvikling meget nemt at gå i gang med, men uden tekniske design-valg, som kan ende som begrænsninger, når systemet vokser sig større og mere trafikeret.

Skalerbarhed

Kigger man på skalerbarhed både med tanke på, hvor meget trafik en platform kan holde til, men også om platformen kan følge med sikkerhedskrav og udviklingshastighed for nye funktioner, bør man tage sine forbehold med WordPress løsninger.

WordPress er grundet sin kombination af at være open source (alle kan se kildekoden), have fuld fleksibilitet (alle kan udgive plugins og temaer) og være nemt at gå til (alle med brugeradgang kan påvirke det tekniske setup) udsat for en del sikkerhedsbrist. Der er i alt registreret over 7000 sårbarheder i WordPress i løbet af årene, og det er altså ret højt - også taget dets store popularitet i betragtning.

WordPress løsninger ender også ofte med at performe dårligt, hvorefter man bliver nødt til at redde det ved at tilføje caching af hele sider.

Konklusion

Har du hyldevarer, eller generelt bare behov for en mere eller mindre statisk side, hvor datasikkerhed er af mindre betydning, så kan WordPress være et oplagt valg. Har du derimod behov for et mere skræddersyet system med fx. Bookingsystem, beregner, en licensserver eller lignende, så er WordPress ikke den bedste løsning på sigt. Der bør man undersøge alternative frameworks, der er lavet til skræddersyede løsninger i stedet. Har du yderligere spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os nedenfor.

Du kan også læse mere om vores generelle ydelser her. Eller læse om noget af det arbejde, vi tidligere har udført for vores kunder her.

14. FEB 2024

Få en uforpligtende snak

Mia Valentina Lauridsen

Mia Valentina Lauridsen

Kundeansvarlig

Du er velkommen til at ringe direkte på +45 21 90 71 75 eller skrive en mail på info@ephort.dk

Du kan også udfylde formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.